Kategorie
Czy wiesz, że? Edukacja

Akcja: rekrutacja!

Dietetyka – kierunek czasów pandemii

Minęły czasy kolejek przed dziekanatami. Nie ma już ostatecznych, nienaruszalnych, sztywnych terminów rekrutacji. Nie ma już nawet dziekanatów, które zastąpiły biura obsługi klienta. Uczelnie wyższe, w tym WS UNI-TERRA, stanęły „frontem do klienta” wydłużając czas na decyzję o studiowaniu.

Nikt nie spodziewał się pandemii – to jasne. Boimy się o zdrowie swoje i bliskich, o pracę, o perspektywy rozwoju. Co robić w trudnych chwilach? Mamy odpowiedź. Warto się uczyć.

Skąd wziąć na czesne?

Dobry zwyczaj, nie pożyczaj. Chyba, że mówimy o kredycie studenckim z dopłatą państwowego Funduszu Kredytów Studenckich. O kredyt może się starać student studiów licencjackich, magisterskich i doktoranckich, który nie ukończył trzydziestu lat (i trzydziestu pięciu na studiach doktorskich). Pieniądze są dostępne przez cały rok. Można odbierać nawet tysiąc złotych miesięcznie. Od 1998 do 2017 roku z pożyczek skorzystało 398 tysięcy studentów i doktorantów. Istnieje możliwość sięgnięcia po poręczenie w Banku Gospodarstwa Krajowego i Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Dlaczego o tym piszemy? Wyższa Szkoła Uni-Terra jest dumna z wyższych studiów zawodowych z dietetyki. Można zdobyć tytuł licencjata dzięki wsparciu państwa i systemowi stypendialnemu WS Uni-Terra.

WS Uni-Terra udziela stypendiów socjalnych!

Aż trzy ustawy i regulamin rektora (uzgodniony z samorządem studenckim) regulują sprawę stypendium socjalnego, o które może się starać student studiów licencjackich w WS Uni-Terra.

To nie koniec wsparcia studentów na uczelni Uni- Terra.

  1. Stypendium Rektora dla najlepszych studentów może otrzymać student, który:
    1) uzyskał wyróżniające wyniki w nauce –przynajmniej 4,5 średnia ocen, posiada osiągnięcia
    naukowe, artystyczne lub wysokie wyniki sportowe we współzawodnictwie
    międzynarodowym lub krajowym,
    2) zaliczył rok zgodnie z programem studiów, w tym planem studiów stwierdzony wpisem na
    kolejny rok studiów oraz zaliczeniem karty okresowych osiągnięć studenta.

Kwoty stypendiów na WS Uni-Terra w w 2019 roku: od 450 do 1000 złotych miesięcznie

Stypendium Rektora dla najlepszych studentów otrzymuje do 10% najlepszych studentów każdego kierunku studiów, niezależnie, czy są to studia stacjonarne, czy niestacjonarne.

Uczelnia wspiera również studentów niepełnosprawnych.

Polska – kraj lekomanów

Do dietetyka już za chwilę będziemy chodzić jak do psychoterapeuty. Za chwilę, jeśli nie już. Przytłaczają nas reklamy leków i suplementów diety. Witaminy można kupić przy kasie niemal każdego sklepu. Leżą obok słodkich batonów i kuszą kolorowymi opakowaniami. Czy lepiej się po nich czujemy?

Lekarze ostrzegają, że Polacy nadużywają leków i suplementów diety. Statystyczny Polak sięga po tabletki przeciwbólowe siedem razy w miesiącu. Dziewięciu na dziecięciu Polaków regularnie zażywa leki. W 2016 roku CEBOS podał, że 90% naszych rodaków ordynuje sobie lekarstwa, których nie powinno się przyjmować. Co piąty mały Polak łyka leki na alergię. Jako naród lekomanów zużywamy 700 milionów opakowań. Jeszcze doniedawna szerokim strumieniem lał się w gimnazjach syrop przeciwkaszlowy z kodeiną, którą śmiało mógłby przyjmować Witkacy przed malowaniem swoich dzieł. Nasze dzieci nie są malarzami rodem z Młodej Polski. Co ma to wszystko wspólnego z dietetykiem?

Żywność to też lekarstwo

Z popularnych stron internetowych dowiemy się, co jeść, aby walczyć z nadciśnieniem. Buraki, pomidory, rzodkiew, czosnek, pietruszka, kalafior, brokuły i szpinak są zbawieniem dla serca. Pytanie, czy buraki smażone, czy surowe? Czy prażona cebula też obniża ciśnienie? Czy dodana do kotletów mielonych nie zaszkodzi żołądkowi? Sałata – brzmi bardzo przyjemnie, ale konkretnie jaka i czym doprawiona. Ma pływać w sosie winegret, czy powinna zostać delikatnie skropiona cytryną? Ile główek rzodkiewki można schrupać? Chrupać rano, czy wieczorem? Czym zastąpić sól? Jak odstawić cukier? Czym jest ksylitol? Jeść bez glutenu i bez laktozy? A może z laktozą i bez glutenu. Kasza czy ryż? Herbata czy kawa? Kawa czarna czy biała? Nasiona konopi, czy orzechy brazylijskie? I najważniejsze. Co zrobić, żeby wieczorem przed telewizorem nie chciało się jeść? Pytań jest wiele i odpowie na nie dietetyk kliniczny, który dobierze dietę do stanu zdrowotnego pacjenta, jego upodobań i możliwości kulinarnych i finansowych. Okazuje się, że dietetyka to „wyższa szkoła jazdy” i wymaga wyższych studiów zawodowych, np. w WS Uni-Terra.

Dietetyk to zawód z przyszłością

Do walki z nadciśnieniem przystąpi również absolwent specjalizacji – dietetyk w sporcie i odnowie dietetycznej. Siłownia to miejsce pracy nie tylko trenera. Umiejętność opracowania właściwej diety ilościowo-jakościowej w treningu sportowym, rekreacyjnym i zdrowotnym jest tak samo odpowiedzialnym zadaniem, jak prowadzenie treningu. Siłownia, ale nie tylko, jest dobrym miejscem dla trenera personalnego. Specjalista w tej dziedzinie znajdzie zatrudnienie w klubach sportowych, Fitness Klubach, ośrodkach rekreacyjnych i sportowych, ośrodkach SPA i wellness, sanatoriach, hotelach, ośrodkach wypoczynkowych, stowarzyszeniach i fundacjach kultury fizycznej, publicznych i niepublicznych placówkach ochrony zdrowia i promocji zdrowia. Nie znajdziemy go chyba tylko w budce z piwem. Można by tak długo wymieniać. O studiach licencjackich z dietetyki przeczytasz TUTAJ.

Ile zarabia dietetyk?

Jeśli już weźmiemy kredyt na studia, dobrze jest wcześniej usiąść przed monitorem komputera i sprawdzić, ile za poradę liczy sobie dietetyk. Zrobiliśmy to za Ciebie. Spotkanie z dietetykiem umówione przez popularny serwis dla lekarzy kosztuje około stu złotych. Większość specjalistów oferujących swoje usługi poprzez portal to magistrzy i lekarze, ale są i dietetycy z tytułem licencjata. Świat się zmienia, uczymy się całe życie, a wiec dyplom z Uni-Terry to przecież nie Twoje ostatnie edukacyjne słowo.

Według informacji portalu wynagrodzenia.pl dietetyk na etacie zarabia prawie trzy tysiące złotych brutto. Szału nie ma, ale za to jest praca. W niepewnych czasach pandemii i zagrożenia[COVID-19 powróciliśmy do epoki, w której liczy się stały, a nie skokowy przypływ gotówki.

Dietetyk on-line

Czasy sprzyjają Internetowi. Dietetyk z pomysłem na siebie i do tego znający się na marketingu może zawojować świat. Przeglądając ogłoszenia widać, że Polacy masowo przenoszą swoje biznesy do sieci. Poszukiwani są informatycy budowy sklepów internetowych. Dziś mocniej niż kiedykolwiek liczy się umiejętność znajdowania niszy. Nie ulotki, nie reklamy w gazetach, ale kampanie reklamowe w Google i na Facebooku są kluczem do sukcesu. Dietetyk dzieci uczących się w systemie hybrydowym? A może dietetyk kwarantanny? A gdyby tak przy okazji założyć internetowy sklep ze zdrową żywnością? Żarty w czasach zarazy może są i nie na miejscu, ale warto być optymistą i widzieć nadzieję, którą dają studia licencjackie z dietetyki, być może na kredyt studencki i z pewnością w systemie e-learningu. Bo przecież cały świat przeniósł się do Internetu.

Masz pytania? WS-UNITERRA CZEKA NA CIEBIE!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *